Ruokakurssi_S

 

Ruokakuva

 

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Tuoksuton

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Allergiaa hyönteisruuasta?

Kauppoihin on tullut vuoden sisään monenlaisia hyönteisistä valmistettuja tuotteita; leipiä, patukoita ja myslejä. Kuten minkä tahansa ruoka-aineen proteiinille, myös hyönteisproteiineille voi allergisoitua.
Hyönteisproteiinien allergisoivasta vaikutuksesta on vielä melko vähän tietoa saatavilla.
Tiedetään kuitenkin, että hyönteisten proteiinit ovat samankaltaisia kuin esimerkiksi äyriäisten ja nilviäisten.  Hyönteisruoka saattaa siis aiheuttaa ristiallergiaoireita henkilöillä, jotka ovat allergisia pölypunkille tai katkaravulle. Ristiallergian oireet ovat tyypillisesti vaarattomia mutta kiusallisia. Myös suora allergia hyönteisten proteiineille on mahdollinen. Tällöin myös vakavien oireiden mahdollisuus on olemassa. Oireet voivat vaihdella vaarattomasta suun kutinasta anafylaktiseen reaktioon. Myös iho- tai vatsaoireita voi tulla.
Hyönteisiä sisältäviin tuotteisiin on tehtävä pakkausmerkinnät Eviran ohjeistuksen mukaisesti. Raaka-ainesisällön lisäksi on oltava allergeenejä koskeva saattaa sisältää -merkintä. Tätä merkintää käytetään esimerkiksi tilanteissa, joissa hyönteisten suolta ei tyhjennetä ennen valmistusprosessia. On mahdollista, että hyönteisten ravintona käyttämät maito- tai munapitoiset rehut tai kalajauho aiheuttavat haittaa herkästi oireileville allergisille.
Allergia-, iho- ja astmaliiton neuvontaan on tullut kuluvana vuonna muutamia kysymyksiä liittyen hyönteisruuan allergisoivuuteen. Allergisen kannattaa huomioida oireiden mahdollisuus ja lukea pakkausselosteet tarkkaan. Maistelu kannattaa aloittaa pienestä määrästä ja tarvittaessa pitää lääkkeet lähettyvillä.

 (Lähde: Hyönteiset elintarvikkeina. 2017. Evira)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Auringosta

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vakavassa allergiareaktiossa eli anafylaksiassa tulee toimia nopeasti.

Anafylaksiassa tärkein ja kiireellisin ensiapu on pistos adrenaliini-injektorilla, minkä jälkeen soitetaan hätänumeroon. Allergia- ja astmaliitto korostaa, että allergisen on pidettävä lääkärin määräämää adrenaliini-injektoria aina mukana. Injektorin käyttö pitää opetella ennakkoon. Myös läheiset ja allergisen lapsen koulu- tai päiväkotihenkilökunta tulee opastaa oikeaan toimintaan.

  • Anafylaksia aiheuttaa pelottavan tilanteen, jossa pitää tietää oikeat toimintatavat jo ennalta, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa toteaa.

 

Paikallisilla allergia- ja astmayhdistyksillä on demoinjektoreita harjoittelua varten. Ensiapuun voi perehtyä myös ohjevideon avulla. (linkki ohjevideoon: https://vimeo.com/141511571 tai allergia.fi/ohjevideot)

Miten tunnistan anafylaksian?
Anafylaksia ilmenee monin eri tavoin ja siksi ulkopuolisen voi olla vaikeaa tunnistaa sitä. Tyypillisiä merkkejä ovat ihon punoitus, pistely ja kutina, ihottumaoireet ja turvotus. Hengityksen vinkuminen, astmaoireet ja palan tunne kurkussa voivat myös liittyä anafylaksiaan.

  • Pelkkä kurkun kutina ei tarkoita anafylaksiaa. Sen sijaan useammat etenevät oireet viittaavat vakavaan allergiseen reaktioon. Siinä vaiheessa, kun allerginen miettii anafylaksian mahdollisuutta, on todennäköisesti jo syytä toimia, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

 

  • Adrenaliini-injektorin turha käyttö ei aiheuta vaaraa. On tärkeämpää toimia nopeasti kuin antaa tilanteen edetä liian pitkälle.

Allergia- ja astmaliiton mukaan tavallisimpia anafylaksian aiheuttajia ovat ruoka-aineet, pistiäiset sekä lääkkeet.

Anafylaksian ensiapu

  1. Adrenaliini-injektori ohjeen mukaan.
  2. Antihistamiini ja kortisonitabletit täydentävät hoitoa, mutta eivät korvaa adrenaliini-injektoria.
  3. Soitto 112:een jatko-ohjeiden saamiseksi. Hätänumeroon pitää soittaa, vaikka anafylaksia näyttäisi laantuvan.

 

 

Lisätietoja toimituksille: 
Koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714.

Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728
email: tiedotus@allergia.f

------------------------------------------------------------------------------------------

Allergia- ja astmaliitto: Ikäihmisten astma jää helposti huomaamatta
Allergia- ja astmaliitto on huolissaan siitä, että ikäihmisten hengitystieoireet sivuutetaan muihin sairauksiin tai vanhuuteen liittyvinä vaivoina.

Allergia- ja astmaliiton mukaan astmaoireet ovat samat vauvasta vaariin. Henkeä ahdistaa, hengitys vinkuu ja yskä jatkuu pitkäkestoisena. Keuhkoputket ahtautuvat erityisesti aamuyöstä, ja siksi myös oireet pahenevat usein aamuyön tunteina. Liitto painottaa, että hengitysoireisiin täytyy aina puuttua.

- Astman tyyppiset oireet liittyvät myös sydämen vajaatoimintaan. Jos astma jää sydänsairauden varjoon, hengitysoireet jatkuvat ja voivat pahentua. Hoitamattomaan astmaan liittyvä voimattomuus pistetään myös helposti korkean iän piikkiin, toteaa allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Elämänlaatu paranee ehkä huomattavastikin, kun astma saadaan hallintaan tutkimusten ja diagnoosin myötä. Astmalääkitys vaatii kuitenkin paneutumista ja moni voi tarvita lähimmäisten apua lääkkeen ottamisessa.

- Apua oikeaan tekniikkaan saa mm. allergia- ja astmayhdistysten neuvojilta ja apteekista. Jos iäkkäällä läheiselläsi todetaan astma, tarjoudu auttamaan lääkkeen otossa ainakin alkuun, jotta näet annostelun ja lääkityksen sujuvan, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta vinkkaa.

Astmaa hoidetaan tavallisesti inhaloitavilla lääkkeillä. Suihkemaiset lääkkeet tilanjatkeella sopivat erityisesti iäkkäille, joilla sisäänhengitysvoima on alentunut.

Aktiivisuus pitää paremmassa kunnossa
Allergia- ja astmaliitto kannustaa astmaan sairastuneita liikkumaan omien voimien mukaan.

- Kun astma on hallinnassa, se ei ole este liikunnalle missään iässä.  Päinvastoin, kunnon ylläpitäminen on tärkeä osa sairauden hallintaa. Pakkasilmalla hengitystiet on hyvä suojata kylmältä, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa opastaa.

Mielenvirkistystä on helppo hakea myös harrastetoiminnasta tai vertaisryhmistä. Paikalliset allergia- ja astmayhdistykset tarjoavat kaikille avointa toimintaa kautta maan. Lähimmälle yhdistykselle voi esittää toiveita tai kysyä juuri itseä kiinnostavasta toimintamuodosta.

- Voit auttaa iäkästä lähimmäistäsi etsimällä hänelle kiinnostavaa toimintaa, joka virkistää ja pitää voimia yllä. Kaverina mukaan lähtö ensimmäisille kerroille laskee kynnystä osallistua uuteen harrastukseen tai vertaisryhmään, allergianeuvoja vinkkaa.

Lisätietoja toimituksille
Allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi

----------------------------------------------------------------------------------------

Ripsienpidennykset ja rakennekynnet ovat nyt supersuosittuja, mutta niiden kiinnityksessä käytetty akrylaatti aiheuttaa herkimmille vakavia allergiaoireita. Materiaalien ja niiden käsittelyn heikko hygieniataso voi myös lisätä oireita. Allergia- ja astmaliitto kehottaa valmistautumaan juhliin vain tutuilla tuotteilla.
Ripsien kiinnityksessä ja rakennekynsien massassa käytetty akrylaatti on erittäin voimakas ärsyke niin iholle kuin hengitysteille. Allergia- ja astmaliiton mukaan akrylaatti voi aiheuttaa laaja-alaisia ihottumaoireita, jopa omien kynsien tai ripsien irtoamisen.
- Irtoripset ja rakennekynnet kannattaa poistattaa heti, jos ne aiheuttavat kutinaa tai muita oireita. Lääkärissä käynti on paikallaan, jos oireet ovat voimakkaat, allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.
Hänen mukaansa akrylaatti on niin voimakasta, että se läpäisee nopeasti tavallisen kertakäyttökäsineen. Siksi ei ole yllätys, jos se aiheuttaa varsinkin herkälle iholle voimakkaitakin allergiaoireita.
- Myös ripsissä käytetty materiaali tai sen hygieenisyys voivat aiheuttaa iho-oireita. Tietoomme on tullut, että ripsienpidennyksissä on käytetty epäpuhtaita eläinperäisiä materiaaleja, lisää viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.
Allergia- ja astmaliiton mukaan akrylaatin voimakas tuoksu voi myös aiheuttaa kiinnitysvaiheessa oireita astmaatikoille ja tuoksuyliherkille.
Varmista tekijän ammattitaito
Allergia- ja astmaliitto on huolissaan siitä, että rakennekynsiä ja ripsienpidennyksiä tehdään ilman kattavaa koulutusta ja ilman kunnollista tietoa tuotteista ja niiden herkistävyyksistä. Maahantuojat järjestävät päivän mittaisia kursseja, minkä jälkeen osallistuja voi aloittaa liiketoiminnan.
- Jos joka tapauksessa päätät ottaa rakennekynnet tai ripsienpidennykset, tee hieman taustatyötä. Tutki palvelujen tarjoajia ja arvioi, onko liikkeessä hyvä hygieniataso ja korkea ammattitaito. Tuotteita on saatavilla myös vähittäiskaupassa, mutta ilman ammattitaitoa en suosittelisi tekemään ripsiä tai kynsiä itse, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.
Allergia- ja astmaliitto painottaa myös, että rakennekynnet eivät ole keino peittää huonokuntoisia kynsiä. Omien käsien iho tai kynnet saattavat rakennekynsien myötä mennä entistä huonompaan kuntoon.
Kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä vahvistaa, että yhdistyksen kosmetiikkaneuvontaan tulee säännöllisesti kysymyksiä ripsienpidennyksistä ja rakennekynsistä. Helsingin yhdistyksen kosmetiikkaneuvonta palvelee valtakunnallisesti kosmetiikkaan liittyvissä kysymyksissä.
Lisätietoja toimituksille 
Allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714.
Viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko, p. 040 5255 982.
Tiedottaja Elina Demir, puh. 040 544 9728, email: tiedotus@allergia.fi

-------------------------------------------------------------------

 

Lapsen ruoka-allergia aiheuttaa pelkoa – usein myös aiheellisesti  
Allergia- ja astmaliiton allergianeuvontaan tulee säännöllisesti kysymyksiä lasten ruoka-allergioista. Ruoka-allergia sekoittaa perheen arjen, ja sairaus on syytä ottaa vakavasti. Anafylaksiapotilaista noin 40 prosenttia on lapsia.

 

Lista allergiaperheiden huolista syntyy helposti: Missä kaupassa on sopivia tuotteita ja mitä erityistuotteet maksavat, pitääkö tuoteseloste paikkaansa ja viitataanko maitoon muillakin kuin milklipids- tai kaseiini -termeillä. Osaako hoitaja käyttää adrenaliini-injektoria ja miten lapsi menee turvallisesti juhliin, retkille tai yökylään. 

- Synttäreillä lapset maistavat toistensa lautaselta. Herkuksi tarkoitettu suupala voikin sitten aiheuttaa vakavan reaktion. Huoli on ymmärrettävä ja vakavassa allergiassa aiheellinen, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Anafylaksiarekisterin perusteella anafylaksiapotilaista 40 prosenttia on lapsia ja heidän keski-ikänsä on noin kuusi ja puoli vuotta. Nuorin rekisteriin merkitty lapsi on kolmen kuukauden ikäinen. Vaikka allergiapelko liittyy paljolti erikoistilanteisiin kuten matkoihin ja ravintolassa käyntiin, lasten anafylaksia esiintyy rekisterin mukaan yleisimmin kotona.

- Ensiapulääkkeet, kuten adrenaliini-injektori, täytyy olla aina saatavilla. Lapsen täytyy myös itse tietää, mitä saa tai ei saa syödä, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta muistuttaa.

- Siedätyshoito on hyvä tapa taltuttaa vakavaa allergiaa ja siitä kannattaa puhua lääkärin kanssa. Maitosiedätyksen lisäksi Suomessa on nyt aluillaan myös vehnäsiedätys, joka on varmasti laajemminkin saatavilla lähivuosina, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että siedätyshoito toteutetaan aina terveydenhuollossa eikä koskaan omin päin kokeillen.

Lisätietoja
Koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.
P. 040 558 3714.

 

Useimmat allergikot voivat luovuttaa verta


Suurin osa allergioista ei estä verenluovutusta. Esimerkiksi kaikki siitepölynuhan, heinänuhan, pölyallergian ja eläinallergian hoitoon käytettävät nenäsuihkeet, hengitettävät keuhkolääkkeet, silmätipat ja tablettimuosossa olevat antihistamiinit ovat lääkeainena sallittuja veranluovuttajalle.

  • Moni luulee aivan turhaan, ettei siitepölykaudella voi lainkaan luovuttaa, koska käyttää allergialääkkeitä. Tavalliset allergialääkkeet ovat kuitenkin nykyisin täysin sallittuja verenluvuttjalle.
  • Kunhan vointi on hyvä, tervetuloa verenluovutukseen, sanoo lääkäri Johanna Castre'n Veripalvelusta.

Jos allergiaoireet eivät pysy lääkityksellä kurissa, on odotettava voinnin kohentumista ennen verenluovutukseen tuloa.

Lisätietoja saa osoitteesta www.veripalvelu.fi

 

 

-------------------------------------------------------------------------

 

 

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys muistuttaa:
Vaikeisiin ruoka-aineallergioihin on suhtauduttava vakavasti
On tärkeä ymmärtää, että vakavia ja lieviä ruoka-aineallergioita hoidetaan eri tavoin.
Allergiaa aiheuttavien ruoka-aineiden täydellinen välttäminen on tarpeetonta, jos ruoka-aineallergia on lievä. Sen sijaan vakavasti jollekin tietylle ruoka-aineelle allergiset henkilöt eivät siedä tätä allergisoivaa ainetta pienintäkään määrää.
Ruoka-allergia voi olla niin vakava, että tällaisen ruoka-aineen syöminen johtaa hengenvaaralliseen anafylaktiseen reaktioon. Anafylaksia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa ja pahimmillaan johtaa kuolemaan.
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys haluaa muistuttaa, että vaikeisiin ruoka-aineallergioihin on suhtauduttava vakavasti. Kaikista maan allergiayhdistyksistä juuri Pirkanmaan yhdistys on erikoistunut ruoka-allergioihin.
Kansallisessa allergiaohjelmassa painotetaan lievien ja vakavien allergioiden eroa. Yksi ohjelman päätavoitteista on voimavarojen käyttäminen juuri vaikeiden allergioiden hoitoon ja pahenemisen estämiseen.
Netistä löytyy apua: Erimenu.fi -palvelu
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys vastaa Kansallisen allergiaohjelman haasteisiin. Yhdistys on kehittänyt Erimenu.fi -palvelun. Erimenu.fi auttaa sekä erityisruokavaliota noudattavia ja heidän läheisiään että ravitsemus- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia. Palvelu on käyttäjilleen maksuton.
Erimenu.fi -palvelu vastaa myös vaikeasti ruoka-aineallergisten tarpeisiin, sillä sivustolla elintarvikkeet ja ruoka-ohjeet on avattu aina ainesosien alkuperiin asti.
Palveluun rekisteröitymällä sinne voi luoda oman yksilöllisen ruokaprofiilin. Sen jälkeen Erimenu.fi antaa tietoa juuri valittuun ruokavalioon soveltuvista elintarvikkeista ja niiden saatavuudesta sekä ruokaohjeista.
Vastaavaa verkkopalvelua ei tiettävästi ole muualla. Erimenu.fi on jo vapaasti käytettävissä, ja sen kehitystyö Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksessä jatkuu edelleen.
Lisätiedot:
Erimenu.fi -palvelun markkinointipäällikkö Tarja Heimolehto p. 050 442 0880, erimenu@kolumbus.fi
Ruoka-allergiat ja Erimenu.fi -palvelun reseptit: Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen ruoka-allergia-neuvoja Tuula Jokinen, p. 045 235 2861 tai allergia@kolumbus.fi